Landslag

Svenska Rullstolsinnebandylandslaget / Team Sweden Wheelchair 

Paragames 2015 (september), Holland

Det har denna gång varit en flernationsturnering (Paragames) i Holland och även denna gång vara framgångarna stora.

Rullstolsinnebandy: Sverige besegrade Holland i finalen av Paragames.

Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet, med fem segrar och ett kryss mot hemmanationen Holland, ställdes Sverige mot Schweiz i turneringens semifinal. Schweizarna hade dock inte mycket att sätta emot, och Sverige vann semin med hela 13-0. Lagets yngste spelare, Alexander Brorsson, blev fyramålsskytt.

I den andra semifinalen vann Holland över Tjeckien med 9-2 i en stökig tillställning, vilket bäddade för en spännande final mellan turneringens klart bästa lag.

Söndagens final inleddes lite tillknäppt, och varken Sverige eller Holland bjöd på någonting i defensiven. Men i mitten av andra perioden lyckades Sverige ta ledningen genom Martin Magnevill.

– Det var samma typ av spel i tredje perioden, men med tre minuter kvar kvitterade Holland på ett friläge. Då var det nervöst kan jag säga, men vi höll huvudet kallt, säger backveteranen Arkan Palani.

Med två minuter kvar snappade Roberth Isaksson upp en boll och kunde sätta dit matchavgörande 2-1. Sverige tog därmed åter hem Paragamesguldet – och landslaget förblir obesegrat.

Skribent: Tomas Tirén

Paragames 2013 (oktober), Holland

Det har denna gång varit en flernationsturnering (Paragames) i Holland och även denna gång vara framgångarna stora.

Svenskt guld i Holland

Sverige körde över Tjeckien i finalen av Paragames.Ola Piccardo och Mats Rylander fick bästa möjliga start som nya coacher för landslaget i rullstolsinnebandy. Sverige vann Paragames i Holland och visade klart och tydligt att man spelar i en klass för sig.Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet slog man Kanada med hela 7-1 i semifinalen. I den andra semin möttes hemmanationen Holland, det enda lag som tog poäng av Sverige i gruppen (1-1), och Tjeckien. Tjeckien vann med 2-0 och därmed var det upplagt för en spännande final.Finalen blev dock en ytterst ensidig historia och svenskarnas höga press stressade tjeckerna till misstag. Efter första perioden stod det 3-0 till Sverige och därefter var det inget snack. Till slut blev det hela 8-0 i blågul favör – en fantastisk avslutning på turneringen.Totalt sett blev det sju segrar, ett kryss och förkrossande 34-2 i målskillnad för svenskarna. 

Turnering i Holland 2011 (Oktober)

Det har denna gång varit en flernationsturnering (Paragames) i Holland och även denna gång vara framgångarna stora.

Sveriges bästa landslag obesegrade i ännu en turnering.

Landslaget i rullstolsinnebandy återvänder till Sverige med ännu en buckla och dubbla guldmedaljer, denna gång efter deltagande i Paragames i holländska Breda.

Vi tar det från början. Efter att ha följt lagen i Sverigeserien samt samtalat med flertalet spelare nominerades ett större antal spelare till en preliminär landslagstrupp, ur den truppen plockades 21 spelare ut för ett första läger i Vänersborg. Efter det första lägret bantades truppen till totalt 13 spelare som innan avresa till Holland skulle vara med om ett andra läger, även detta läger i Vänersborg.

Efter diverse problem med bokningar av biljetter till spelare med rullstolar så lyfte vi i två omgångar från Arlanda med målet att vinna turneringen i Holland. Med sina 30 olika idrotter och ca 3500 aktiva är Paragames i Breda årets största handikapptävling i Europa. Som jämförelse kan man säga att i ”vanliga” OS i Lillehammer 1994 deltog ca 1700 aktiva.

Väl framme i Breda inkvarteras vi på ett trevligt och för oss i landslaget okej anpassat hotell ca 10 minuter med buss från arenan och på 10 minuters rullavstånd till centrala Breda. Vi träffar dom andra lagen och umgås samt diskuterar allt från utveckling av sporten och regler till hur vi ska få fler nationer att delta i diverse turneringar.

I vår första match lottas vi mot våra värdar från Holland, matchen börjar lite långsamt och vi kan konstatera att holländarna, som har landslagsträningar var 5e weekend, har utvecklats och förbättrats sedan vi spelade mot dom i Tjeckien 2010. Vi spelar upp oss och höjer tempot något och på slutet rinner det iväg och vi vinner till slut med 12-3.

Dagens andra match spelas mot Tyskland, som tyvärr är ett tyskt klubblag, div. tjafs i Tyskland om hur man ska spela innebandy eller hockey ställer till det för tyskarna. Tyskland består också av endast 8 spelare så vi har inga problem och vinner enkelt men håller ändå ett högt tempo genom att rulla mycket och passa bollen ännu mer. Siffrorna skrivs tillslut till 20-0!

Dagen efter ska vi tidigt spela mot Tjeckien, som vi besegrade två gånger i förra årets turnering. Till årets turnering kommer Tjeckien ganska mycket försvagade, deras målvakt som vi bedömer vara världens bästa saknas, samt deras kapten som är bland de 5 bästa spelarna i världen har precis fått barn och stannar därför hemma. Vi spelar omständigt och ser stundtals trötta ut, vi slarvar en hel del och är nära att tappa en 5-2 ledning. Vi vinner tillslut med 5-4 efter att dom sista 2 minuterna hållit bollen inom laget utan att avsluta.

På eftermiddagen spelar vi semifinal, återigen står Tyskland för motståndet och vi har inga problem den här gången heller, vi vinner med 23-1. Tyskland behöver verkligen enas om hur dom ska spela, väljer dom wheelchairfloorball så kan vi i framtiden få problem, det bor ändå lite mer än 80 miljoner i Tyskland…

Dagens andra semi spelas mellan Holland och Tjeckien. En spännande match som avgörs när Holland kontrar in 5-2 efter att ha varit under press en längre stund. Matchen slutar 7-3 inför ca 100 åskådare.

På söndagen var det så dags för final, förra året i Tjeckien spelade vi mot Tjeckien i final och i år i Holland alltså mot Holland. Under nationalsångerna innan matchen räknar jag snabbt åskådarna till ca 130, dessa blir faktiskt fler och fler och låter dessutom mer och mer.

Första perioden slutar 0-0 men vi har övertag i spelet men med lite otur hade Holland kunnat leda med två till tre bollar. Ehrlington i målet räddar oss faktiskt lite här, även om vi också haft lägen att göra mål. I paus rättar vi till saker och när 2a perioden är slut står det 3-0 till Sverige, även i denna period äger vi initiativet. Laget spelar bra defensivt men har stundtals problem med Hollands kontringar, men man kan konstatera att siffrorna är i underkant och att Hollands målvakt storspelar. I början av 3e perioden gör kapten Stefan Olsson 4-0, ett mål som är spiken i kistan i en match som sedan slutar 6-1.

Sammanfattningsvis konstateras att Holland tack vare sina ekonomiska möjligheter har utvecklats massor, att Tjeckien verkligen saknade några av sina bästa spelare och att Sveriges bästa landslag nu är obesegrade i 11 matcher i rad.

Laget i sin helhet:

Målvakter

Johan Wallberg IBF Falun

Henrik Ehrlington GRIF Invalidos

Backar

Christian Hedberg IBF Falun

Peter Nilsson Eskilstuna HIF

Lars Sjöberg Calmif Kalmar

Mattias Larsson Nacka HI

Anfallare

Stefan Olsson IBF Falun

Peter Ojala Eskilstuna HIF

Johnny Pettersson Eskilstuna HIF

Anders Johansson GRIF Invalidos

Martin Björk GRIF Invalidos

Anders Forslund GRIF Invalidos

Viktor Johansson Nacka HI

Med vänliga hälsningar

Patrik Gillner & Magnus Sandberg

Turnering i Tjeckien 2010 (Juli)

Den har 2010 varit en flernationsturnering i Tjeckien och där var framgångarna stora för det svenska landslaget.

International Wheelchair Floorball Tournament 2010

Sverige var nere i Tjeckien på den första internationella turneringen för rullstolsinnebandy. Det var lag från Tyskland, Belgien, Holland, Tjeckien och Sverige. Det var varma dagar med mycket bra spel och roliga matcher.

De två första dagarna var det grundspel där alla länderna möttes. Sverige gick igenom grundsereien obesegrade. I semi fick vi möte Belgien som hade spelat upp sig sedan grundserien men vi vann med 8-1. Tjecken mötte Holland i semie, samma lag som de spelat oavgjort mot innan. Det blev en tät match och Hollan tog ledningen med 3-0 men tjeckerna kom tillbaka och vann med 3-7.

Sedan var det Tjeckien i final. De tog ledningen 1-2 och höll den halva matchen. Sedan började vi spela vårt spel och då hade vi matchen där vi ville och vann med hela 6-2.

Bra jobbat alla!

Landslag i rullstolsinnebandy I december 2008 stod Tjeckien är värd för innebandy-VM för personer utan funktionshinder.  Som en gest hade landet bjudit in Sveriges landslag i rullstolsinnebandy till en uppvisningsmatch i samband med finalerna.

SVERIGE – TJECKIEN

Lördagen den 28 november spelades det första gången landskamper i Rullstolsinnebandy i Sverige. Sverige tog emot Tjeckien i Lundbystrandshallen på Hisingen i Göteborg och invigningstalare och speaker till första matchen kl. 10:00 var GHIF:s Idrottskonsulent Inês Lopes.

Landskampen mellan Sverige och Tjeckien var den andra i ordningen. Förra året möttes lagen i Tjeckien i samband med innebandy-VM. Då vann Sverige stort med 12-3. Den här gången fick svenskarna spela på hemmaplan i Göteborg.

Sverige vann inledningsmatchen med 4-2 och Tjeckien den andra matchen med samma siffror.

Sverige dominerade båda matcherna men förlorade ändå den andra trots att det mesta spelet ägde rum på den Tjeckiska planhalvan.


Helgens spel i Göteborg är landslagets andra landskamp och ett steg på vägen mot att utveckla internationellt utbyte. Idag är det bara Sverige och Tjeckien som har landslag men rullstolsinnebandy spelas i Tyskland, Schweiz, Holland, Slovenien och Slovakien.


Målsättningen är att bygga ett gemensamt regelverk och få med fler nationer i landslagsspel. För att på sikt kunna spela EM och ännu längre fram kanske bli en paralympisk idrott.

Det spelades även två landskamper och Sverige tog hem segern i bägge dessa möten. Tanken är nu att fortsätta landskampsutbytet och under helgen kommer även representanter från Holland att delta för att gemensamt diskutera fram framtida landskamper i rullstolsinnebandys internationella framtid. LANDSKAMPEN 28 NOVEMBER 2009